İbadetlerin en hayırlılarından biri olan kurban kesmek, pek çok kişinin yüzünü güldürmektedir. İhtiyaç sahiplerini sevindirmek amacıyla kesilen kurbanlar, hem kesen kişinin evini hem de kurban etinin dağıtıldığı evleri bereketlendirir. Birlik ve beraberliğin vücut bulduğu Kurban Bayramı,bayram namazı ile başlar. Bayram namazında dilden dökülen dualar ve güzel niyetler tüm insanlığa huzur verir.
Bu bereketli anı dolu dolu yaşamak ve manevi doyuma ulaşmak için Kurban Bayramı duasıokunur. Kurban duası diyanet tarafından da İslam alemi için duyurulmuştur. Kurban kesmeden, keserken ve kestikten sonra dile gelen huzurlu kelimeler; sevap defterine eklenir. Kişi bu sevaplar sayesinde kazasız belasız bir yaşam sürer.
İslam aleminin hasretle beklediği Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesme ibadetini yerine getirecek olan kişiler, dinin bu gereğini en doğru şekilde yerine getirmek istiyor. Hal böyle olunca kurban duası, kurban kesin duası nasıl edilir, kurban duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı nedir bu gibi araştırmalar sıkça yapılıyor. Sizler için hazırladığımız kurban duası ve anlamı içeren yazımız aradığınız zaman bu sayfada olacak. Kurban kesimi duası ile geçecek huzurlu nice bayramlar diliyoruz.
Kurban keserken dua okunması gerekir. Edilen dualar sayesinde kesilen kurban daha da bereketlenir. Sevabı da çoktur. Kurbanı kesecek olan kişilerin hep beraber dua etmesi önerilir. Dua ve tekbirle dua faslı sona erdiğinde, bilirkişi kurbanı kesmek için işe koyulabilir.
Kurban kesimi için öncelikle niyet edilir ve şu dua dillerden dökülür:
“Allâhümme innî vechetü vechiye lillezîfatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn.”
Kurban duası Türkçe meali şöyledir:
“Ben tüm kalbimle gökleri ve yeri yaratan Allah’a yöneldim. Ve müşriklerden olmadım.”
Ardından tekbir getirilir. Tekbir ise şu şekilde getirilmelidir:
“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd” Bu tekbirin Türkçe karşılığı “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.” olarak ifade edilir. Daha sonra kurban kesilir ve kurban kesen kişi şükür amaçlı 2 rekat namaz kılmalıdır.
Bilindiği üzere kurban kesen kişinin Allah’a şükür amaçlı 2 rekat namaz kılması büyük sevaptır. Namazdan sonra bir dua okunmalıdır.
Kurban duası Arapça olarak şu şekilde söylenir:
“Allahümme inne salati ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh” Türkçe anlamı ise; “Şüphesiz namazım, ibâdetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Onun hiçbir ortağı yoktur.” olacaktır. Kurban kesimi bu dualar ile daha da fazilet kazanır.
Ailenize huzur, evinize bereket, cebinize bolluk getiren kurban ayetleri ve hadisleri şöyle izah edilecektir:
Okunacak dualar:
“Ey rahmeti ile bütün varlığı, bütün kâinatı kuşatan Rahman ve Rahim olan Allah’ım. Şu mübarek Bayram sabahında huzuruna geldik. Lâyıkı veçhile kul olamayışımızın mahcubiyeti içinde divanına durduk. Şükrümüzü hakkıyla eda edemeyişimizin bilinci içindeyiz. Bizi huzuruna kabul buyur, dua ve niyazlarımızı kabul eyle Allah’ım!”
“Ya Rabbi! Kıldığımız namazları, “Kurban Bayramı günlerinde senin katında en sevimli amelimiz olan kurbanlarımızı, okuduğumuz Kur’anları, indirdiğimiz hatm-i şerifleri, yaptığımız zikirleri, tesbihatı, dua ve niyazları, va’z-u nasihatleri, hasılı bütün ibadet ve taatlerimizi, hayır ve hasenatımızı, şu bayram günü hürmetine en güzel şekliyle kabul eyle Allah’ım!”